Inbjudan till intressant dag på ArkivCentrum

Numera finns det en särskild dag för många företeelser. Kanelbullens dag och kroppkakans dag går jag alldeles förbi. Arkivens dag, däremot, är jag angelägen att uppmärksamma. Den infaller alltid den andra lördagen i november. Den dagen är det öppet hus i arkiv i hela landet. Syftet är att väcka intresse för våra arkiv, där så mycket av vår historia finns samlad.  Det som finns här tillhör oss alla och det kostar aldrig något att ta del av det som finns.

På årets Arkivens dag gick jag till ArkivCentrum här i Örebro. ArkivCentrum samlar material från folkrörelser och föreningar men är också ett företagararkiv.  Här har jag gått på flera lokalhistoriska kurser och här har jag deltagit i skrivargrupper, här känner jag mig ganska hemma.

I god tid hade ett program sänts ut för Arkivens dag. Eftermiddagens tema var Orostider. Lennart Winblad, välkänd från TV Aktuellt berättade intressant med utgångspunkt dels från sina minnen från andra världskriget – då var han ett litet barn – och dels från sina erfarenheter som journalist.

Vad minns vi från andra världskriget? Lennart Winblad minns att ryska bomber släpptes över Stockholm, Nacka, Södertälje 1944 och att han ramlade av pianostolen han satt på. Själv minns jag det svarta mörkläggningspapper som fästes för fönstren så att inte ljus skulle sippra ut och vägleda fienden i luften. Jag minns också ransoneringskorten och att mamma gick till ”svarta börsen” och köpte smör – dit fick man som barn inte följa med.

Lennart Winblad med entusiastisk åhörare

Mest uppehöll sig Lennart Winblad i sitt anförande vid senare tiders oroshärdar och illustrerade dem med bilder och ljudupptagningar. Han påminde om betydelsefulla personer i orostider: Nelson Mandela, Raoul Wallenberg, Willy Brandt, JF Kennedy. Han talade också om konflikten i Nordirland, som han bevakade för en kvällstidning. Han berättade om Berlinmuren och sitt uppdrag för TV att rapportera från murens rivning, som ju skedde för precis 25 år sedan.

Mycket folk hade samlats denna lördagseftermiddag. Och efter anförandet kunde vi testa våra kunskaper i en tipspromenad. Vid den upptäckte jag genast att minnet är kort…