I över tio år har jag varit med i en läsecirkel. Den består av sex lässugna seniorer, alla kvinnor. Vi läser flitigt och alla gör också en massa andra saker. Därför heter läsecirkeln Biet.

Läsecirkeln Biet träffas en gång i månaden och innan vi går hem är det en livlig diskussion om vad vi ska läsa till nästa gång. Vid den senaste träffen blev valet enkelt: Henning Mankell hade just avlidit. Han var en populär författare också bland oss och alla hade vi böcker av honom i våra bokhyllor.

IG Dandlärarens återkomstJag valde att läsa Danslärarens återkomst, en kriminalroman tryckt år 2000. Den finns i bokhyllan här hemma men jag hade inte läst den tidigare. Det blev en bok att längta till!

Danslärarens återkomst är välskriven och har en spännande intrig. Den är hyperaktuell i sitt grundtema trots att den utgavs för ganska länge sedan. Grundtemat är nazism och främlingsfientlighet, smärtsamt att ta del av i dessa dagar. Jag tror att orden, som författaren i slutet av boken lägger i en gammal kvinnas mun, uttrycker hans egen oro – och många andras idag femton år senare:

”Jag trodde aldrig nazismen dog med Hitler, sa hon. Människor med onda tankar, människoföraktande, rasistiska, finns lika starkt idag… Det här landet, eller Europa, håller på att sprängas sönder inifrån av sitt förakt för svaghet, överfallen på flyktingar, rasismen. Jag ser det överallt. Och jag frågar mig om vi egentligen förmår bjuda tillräckligt hårt motstånd.”