För arton år sedan fanns minsann inte den nya tidens melodi Print on demand. Detta begrepp innebär att få en bok – av egen hand – tryckt utan att samtidigt behöva beställa ett helt lager böcker.

När Birgit, medförfattare,  släkting och vän, och jag ville dela med oss av vår släktforskning och de jäktade barnen sade “Ja, ja, vi hinner inte lyssna. Skriv!” så bestämde vi oss för att göra som de sade. Vi skrev en bok!

Vardag för våra fyra kvinnor. Teckning av Kerstin Marcusson

Boken vi ville skriva skulle handla om våra gemensamma anor men också om deras trakt, en ö i Tjusts skärgård, och deras liv där. Bland våra släktingar ville vi koncentrera oss på fyra kvinnor, två systrar och deras mor och mormor. Det var viktigt för oss att utforma boken så att den skulle bli läsvärd också för andra än våra våra nära och kära. Vi ägnade nästan ett år åt “research”, läste sockenstämmoprotokoll och provinsialläkarberättelser, letade fram testamenten, bouppteckningar och skifteshandlingar. Men mest lät vi fantasin flöda: mindes matrecept från länge sedan, erinrade oss barnramsor från ett annat sekel, försökte sätta oss in i hur det blev när en familjeförsörjare blev svårt sjuk eller barn dog. Vi letade fram gamla fotografier och blev glada när Birgits dotter ville illustrera boken med finstämda teckningar.

Till slut var boken färdig och skulle tryckas. Jaha, vad kostar då det? Jo, 30.000 för 500 ex. Det var ju mycket pengar men på allvar tvekade vi inte. På tryckeriet tyckte man synd om oss och stannade pressarna först när ytterligare hundra böcker hade tryckts.

Så kom den till, vår bok Fyra kvinnor – två sekler. Funderingar och fakta om livet i Tjusts skärgård. 

Så var det dags för marknadsföring och försäljning. Vi hade “boksläpp” med öbor och sommargäster inbjudna.  Den lokala kiosken sålde våra böcker, likaså den lokala fiskbilen på sin färd i trakten. Hur det nu gick till så blev alla våra 600 exemplar av boken sålda – några dock skänkta till särskilt bemärkta personer.

Och nu är det dags för en nyutgåva – den här gången via Dejavu – ett bokförlag för just Print on demand. Vi och andra intresserade beställer boken, i så många ex som vi önskar, direkt från förlaget. Efter en vecka kommer de beställda böckerna med posten.

Print on demand har blivit en lösning för mig när jag har velat dela med mig av mina skriverier. Jag hittade förlaget Vulkan och blev en tid en trägen kund hos dem. Där hittade jag lösningen på hur jag kunde sprida min digra släktforskning, mina föräldrars brev från ungdomen, en släktings matrecept från hushållsskolan år 1900 och berättelsen från min resa med den transsibiriska järnvägen. Jag är en av dem som inte lyssnade tillräckligt på de tidigare generationernas berättelser. För mina barn och barnbarn – och kanske en gång barnbarns barn – finns möjlighet att läsa när som helst – om de vill och när de får tid.

Fyra kvinnor två sekler av Birgit Bergkvist och Inger Göransson