Nyligen läste jag en artikel med rubriken ”Stillasittande större problem än rökningen”. Det var hälsodebattören Anna Iwarsson som hade reagerat på folkhälsoministerns skärpta antirökkrav. Anna Iwarsson menade att ministern så att säga slår in öppna dörrar. Rökningen är nere på en låg nivå – 8 procent av befolkningen röker och av dem är väldigt få unga. Annat var det förr!

Jag och min friskvårdscoach

Jag och min friskvårdscoach

Anna Iwarsson menar att vår stora utmaning är den sittande livsstil som svenska folket utvecklat. Som exempel nämner hon att var femte svensk sitter mer än 8,5 timmar per dag och att nästan en miljon svenskar i ålder 16-84 år rör sig mindre än två timmar i veckan. Detta trots att många tränar regelbundet.

Jag funderar lite över vilken livsstil jag skulle ha om vi inte hade vår hund. Skulle min tid användas för släktforskning – det lätt att fastna i de spännande kyrkböckerna – bloggskrivning och läsning? Säkert, en sittande livsstil kan vara lätt att utveckla utan att man närmare funderar över det.

Men nu finns ju Zorro, förutom glad och omsorgsfull vän också en friskvårdscoach. Utan att ens fundera över om vädret är behagligt eller inte så vill han med stor bestämdhet gå ut fyra gånger varje dag. Nu är vi ju två som delar på promenaderna eller så blir det en gemensam utevistelse för hela ”flocken” så Zorro är ju den som vinner då det gäller distans. Men varje dag konstaterar jag, nöjd, i friskvårdsappen i min mobil att jag ”uppnått dagens mål” det vill säga att jag har gått 10 000 steg eller mer. Ibland får jag en guldmedalj där i min mobil…

Med hund, gå-skor och, så här på vintern, broddkängor har jag fått en aktiv livsstil. På köpet har jag fått ett rikare socialt liv – genom alla de hundägare som jag möter längs min promenadväg.