På vandring längs gammal körväg

Idag är det midsommarafton. I vårt kök bakar K bröd, jag har just bakat goda småkakor.  Detta är vårt bidrag vid midsommarfesten på Udden. Där, hos de bästaste av vänner, har vi firat midsommar nästan varje år de senaste tjugo åren – alltsedan vi annekterade vår sommarö. I början var det fest med midsommarstång och blomsterkransar i håret. Snart är det nog dags för det igen i takt med att den nyaste generationen börjar komma upp i små-grodorna-åldern.

Midsommarafton 2014 är en blåsig dag, 14 grader i luften, lite mulet. Det får bli långbyxor och tröja och präktiga skor. Nya sommarklänningen får vänta.

På förmiddagen vandrade vi iväg på skogspromenad. Några små, små kantareller hittade vi vid vägkanten – de allra första. Vi hittade också en ny stig som vek av från den vanliga. Den visade sig leda till en tidig körväg från huset i slutet av stigen till närmsta lilla by. Ordentligt uppbyggd med stenblock så att vagnar skulle kunna köras utan risk, bred nog för en hästdragen kärra. Vägen påminner oss om att vår sommarö en gång var en boplats för människor som hade sin utkomst av jord och skog. Nu är ängarna igenvuxna men husen står kvar. De är väl underhållna av sina ägare som, liksom vi, njuter av att komma och komma tillbaka till sommar på en skärgårdsö.

Det gäller också en blåsig och kylig midsommarafton som denna.