Alldeles nyligen har jag fyllt år. Fortfarande är barnens tulpanbuketter fräscha och frasiga och makens rosor har ännu inte böjt sina nackar. Det var 74 jag fyllde – och har fortfarande lite svårt att ta in detta faktum.

Vad är ålder? Jan Eliasson, 73, blev intervjuad när han just hade fått sitt stora FN-uppdrag. Journalisten frågade om  det inte var lite konstigt att ta ett sånt jobb vid den höga åldern. Det var Jan Eliasson helt oförstående till. “Ålder är ett tillstånd” sade han och menade kanske att man “inte är äldre än man gör sig”.

Om ålder finns dock förutfattade meningar. Se här uppfattningen hos tre femåringar, som tillfrågades Vad gör en pensionär? Sebastian sade “Hmm, det var en jättesvår fråga. Men jag har hört talas om dem på tv. Jag tror att det är en som pantar burkar.” Johannes svarade: “Pensionär blir man när man är ganska gammal, 30-40 år eller så. De snickrar och brukar säga till om röret har gått sönder. Jag vill inte bli pensionär för jag vill bli dinosaurieletare.” Lilla Johanna tyckte så här: “De får ta ledigt från jobbet för de får pengar ändå. Alla blir det om man inte dör före. Jag tycker det ska bli kul att bli pensionär för då får man vara hemma och ligga i badet hela dagarna.” Detta saxade jag från FB och det var Anette Nettan Wallin som satt in det där.

Dock är det väl få pensionärer som är hemma och ligger i badet hela dagarna. Många, kanske de allra flesta, är engagerade politiskt eller i föreningslivet, med studier och med resor, läser böcker och hjälper till med barnbarnen.

Men fördomarna finns kvar. Mina yngre barnbarn säger att deras kamrater inte tror dem när de säger att deras farmor har både smart phone och iPad. “Då måste hon vara väldigt ung”, säger de och blir förvånade när de får veta min ålder. Den förvåningen märker jag också ibland från yngre politikerkamrater och andra jag möter. Jag kan tänka mig att min bloggkollega här på MittNu möter samma förvåning. Hon har ju fyllt 90, har ingen iPad men en iPhone och hon jobbar för fullt med Poddradio, alltså ljudfiler via internet.

Att det aldrig är för sent får jag bevis på när jag läser senaste numret av Dagens Samhälle. Där finns en artikel om Irma Holm, som började blogga vid 94 års ålder. Hon bor i Solna, i ett vård- och omsorgsboende med inriktning på informationsteknik. Hon bloggar om sin vardag och har blivit en kändis på kuppen. Många kommenterar hennes blogg och säger att hon är en förebild, inspiratör och en “tuff tant”. En elvaåring skrev att Irma är en av de häftigaste personerna i Sverige.

Och MittNu har ju till syfte att vara en plats i media för oss som är lite äldre. Här kan vi med liv och lust skriva och läsa, surfa runt och ta del av det som andra seniorer vill dela med sig av. Så “ligga i badet hela dagarna”, det gäller inte dagens seniorer.