Idag har nästan 20 000 personer samlats i Kärrtorp i en manifestation mot rasism och nazistiskt våld. Jag är ju inte där men känner djupt i hjärtat att jag skulle vilja vara där. Flera av mina Facebook-vänner är på plats och har under färden dit berättat om överfulla tunnelbanevagnar vars passagerare varit på väg för att delta i manifestationen.

Kärrtorp är en förort till Stockholm, ganska okänd tills förra söndagen. Då anordnade nätverket Linje 17 mot rasism en demonstration i förortens centrum. Den attackerades av nazister, flera personer skadades. Nätverket ville nu anordna en ny demonstration och det är den som fått stor uppmärksamhet.

Partiledare, någon minister, flera välkända artister har medverkat i dagens demonstration. Carin Jämtin, socialdemokratisk partisekreterare, skriver på Facebook: Glädje och värme sprids när 16.000 människor möts i Kärrtorp och tar ställning mot nazism och rasism. Tillsammans står vi upp för alla människors lika värde. Stefan Löfven instämmer: Så mycket värme och gemenskap.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har skrivit under rubriken Blunda inte för hatet och hetsen i Sverige. Han påminner oss här om extremisters våld från mordet på syndikalisten Björn Söderberg 1999 och framåt till våra dagar. Hans artikel slutar med orden “Hotet mot demokratin var den stora rubriken på DN:s förstasida den 30 november 1999. Det upphörde inte.”

Lena Baastad, Kommunsstyrelsens ordf i Örebro, talar på manifestationen.

Också i Örebro visar både det oorganiserade och det organiserade våldet sitt ansikte. Vår lokala tidning har på senaste tiden berättat om avancerade gängbråk och om skottlossning på Stortorget på dagtid. För några dagar sedan anordnade sju politiska partier en gemensam manifestation för att sätta ner foten och meddela att vi har fått nog. 500 personer samlades en torsdagseftermiddag med budskapet att vi lever i en rättsstat där alla, var och en där den lever och verkar, måste agera så att alla människor respekteras och våra lagar följs.

Och nu har man gjort det i Kärrtorp och samtidigt också i bland annat Borås, Luleå, Malmö, Motala och Östersund samt i Helsingfors i Finland.