Under minst en vecka före julhelgen och, förstås, under själva juldagarna är tillvaron ganska så upp-och-ner. Ja, ni vet själva allt som ska göras – och måste göras in i det sista. Så kommer julafton och med den de kära gästerna – hungriga och sugna på julbordets fröjder.

I vår familj har vi var sin barnkull och därmed firar vi jul två gånger. Igår kom vi tillbaka från vårt julfirande nr 2 – det i Småland hos mina barn och några av barnbarnen.

I morse for vi ut till den “vanliga” skogen, där vår fyrfota familjemedlem ganska ofta träffar sina kamrater labradoren och spanieln. Idag var de inte där men Zorro ilade fram genom snön – alldeles uppenbart helförtjust. Han började dock med att noga undersöka de nya dofter som tillkommit under den senaste veckans frånvaro.

Även husse och jag kände oss på något sätt välkomna till de vanliga stigarna även om de var oplogade och lite svårframkomliga. Lite träning tyckte vi att vi skulle erbjuda den fyrfota så jag störtade in bland de snöhöljda granarna, tyckte att jag hade gömt mig ganska  så listigt. Dock tog det inte många minuter innan Zorro förväntansfullt stod framför mig i väntan på belöning.

Den här tiden på året är dock inte trevlig för alla. Det som är en del av nyårsfirandet för människor kan vara en påfrestning för en hund. Jag tänker då på fyrverkerier, som tydligen är ett måste för vissa och inte ens enbart i samband med nyårsaftonens tolvslag. Många hundar har en panisk förskräckelse för ljudet av skott – däribland vår Zorro. Vår eftermiddags stadspromenad  fick därför ett hastigt slut. En avfyrad raket fick Zorro att tvärvända och med snabba och bestämda steg vilja återvända till det trygga hemmet.

En reflektion, som inte har med hundar att göra, är hur de här hårda fyrverkeriljuden uppfattas av människor som nyligen flytt från hemländer i krig. Det är nog påfrestande att i TV:s nyhetsprogram höra ljudet av skottlossning – jag kan inte ens ana hur man uppfattar detta ljud om man är på ort och ställe. Det kanske är dags att, av solidaritet med människor som flytt till Sverige från Somalia, Syrien och andra länder i krig, finna nya former för nyårsfirande.