En ung man, barndomsvän till en av mina sonsöner, tog studenten häromdagen. Jag ville gärna ge honom ett minne av mig och funderade länge och väl: vad uppskattar ungdomar nu för tiden? Det löste sig nästan av sig självt!

I min bokhandel hittade jag en dag en nyutgåva av Vilhelm Mobergs utvandrarberättelse. Alla fyra delarna fanns där i pocketformat: Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Varje bok med en pärm med motiv, till synes broderat och väldigt vackert. Priset var facilt. Jag tittade länge på dessa böcker och ville köpa dem men insåg ju att de redan, alla fyra delarna, står i bokhyllan hemma. Gick därifrån med böckerna på näthinnan.

Men så tänkte jag att just de här böckerna, angelägna och vackra, skulle vara en bra gåva till den unge studenten Inte minst eftersom han är politiskt intresserad och aktiv på vänsterkanten. Nog är det så att man behöver relatera till det förflutna för att kunna förstå dagens problem och möjligheter. Och vår svenska litteraturskatt är väl något man bör föra med sig när man, som den unge mannen, tänker sig en framtid som journalist. Sagt och gjort: jag vandrade iväg och inhandlade de fyra böckerna, paketerade i en särskilt liten låda. Och så fick han böckerna på sin studentdag och blev glad över dem.

Själv läste jag Utvandrarna vid samma ålder som den unge mannen nu är i. Jag var 18 och hade just tagit studenten. Boken blev min favoritbok den sommaren. Det är ju länge sen men jag minns fortfarande episoder i boken, som när den hungriga lilla flickan åt upp risgrynsgröten som modern ställt i källaren – kanske var gröten tänkt för ett dop eller annan festlighet. Men barnet åt av gröten och den svällde i hennes mage och orsakade hennes död. Och det var detta som gjorde att mamma Kristina till slut gick med på att emigrera till Norra Amerika – trots sin bundenhet till den småländska hembygden. Kärleken till hembygden symboliserades av ett astrakanträd och Kristina tog med sig några kärnor av ett äpple från trädet och planterade ett nytt träd i det nya landet.

Det är över 60 år sedan den första delen av Vilhelm Mobergs utvandrarberättelse gavs ut. Fortfarande är den på många sätt aktuell, inte enbart genom nyutgåvan av böckerna. Sedan flera år finns i Utvandrarnas trakter en vandringsled, 12 mil lång, som för oss från Mobergs barndomshem i Moshult och därifrån till till byar runt om i utvandrarbygden.

Jag rekommenderar alla ett besök i närmaste bokhandel för att ta del av den nya utgåvan av utvandrarserien. Köp dem, läs dem eller ge dem till en ung flicka eller pojke.