Till vårens upplevelser hör ett besök på Trystorps ekäng. Den ligger i vår grannkommun Lekeberg. Vi far dit för blåsippornas och vitsippornas skull, för de mäktiga ekarna och för en fikastund på någon bänk.

Igår var det dags för årets besök på Trystorps ekäng. Det tar en halvtimme att fara dit med bil. Man far genom Närkes jordbrukslandskap, förbi stora gårdar med herrgårdslika huvudbyggnader och mindre gårdar med röda trähus med vita knutar. Väl framme är det ordnat med parkeringsplats och toaletter och gångstigarna är anpassade för rullstolar och barnvagnar. Trystorps ekäng är välbesökt, inte ett ”måste” enbart för oss.

 

Mossbelupna ekar

Trystorps ekäng är ett naturreservat, skänkt av en tidigare ägare till Trystorps gods – en man, som älskade att ströva omkring på sin vackra ekäng. Det är känt framför allt för sitt stora lövträdsbestånd där de knotiga ekarna dominerar. Många av just ekarna är döda. En del står kvar med sina mäktiga stammar, andra har fallit till marken och är övertäckta med friskt grön mossa. Och just så här års är marken täckt av blåsippor med den mest intensiva blå färg man kan tänka sig.

Varje år tar vi en annan väg hem än den vi kom på. Vi vill ”titta till” det vackra Trystorps slott. Dess majestätiska fasad har länge sett ut att ligga något för fäfot och det har väckt vår fantasi: vem äger, bor någon där? Men nu lyste slottets fasad nymålat gul. Vid vägkanten stod en skylt som hälsade välkommen in att köpa damkläder. Och vi gick in.

I slottet togs vi emot av den nya slottsfrun. I ett par av de 26 rummen har hon inrättat en damekipering och medan jag provade kläder berättade hon om slottets historia och om hur det kommit sig att hon nu har sin bostad där. En rundvandring på nedervåningen kompletterade klädprovningen och från en av salongerna kunde vi beundra vyn över parken mot den lilla sjön på ägorna.

Som så många gånger förr kunde vi konstatera att livet är fyllt av överraskningar. Att fara iväg med lunchryggsäck med sikte på vårens blommor kan alltså mycket väl innebära både det och ett kort besök i ett slott som vi beundrat på avstånd i många år.

Trystorps slott