”Ålder är enbart en siffra” sade Jan Eliasson när han som 70+ blev erbjuden posten som biträdande generalsekreterare i FN. Det var en reporter som frågade om det var rimligt att ta ett uppdrag ”vid hans ålder”. Till en början kan vi konstatera att en person under t ex 60 aldrig skulle ha fått den frågan.

IG på cykelMen övertygelsen om att ålder enbart är en siffra har rubbats hos mig på sista tiden – motvilligt. Som frisk och rörlig 76-åring har jag visserligen slutat cykla – i min storstad faller cyklisterna som käglor på gatorna, en risk jag inte vill ta. Och min fina röda cykel kom bättre till pass i barnbarnsgenerationen.

Något hände som fick mig att vackla i Jan Eliassons övertygelse, som alltså tidigare också varit min. Plötsligt upptäckte jag att jag hade ont i huvudet på en särskild plats på hjässan och insåg att jag hade haft detta en tid. Länge hade jag tyckt att den krämpa, man inte låtsas om, finns inte. Men så slog det mig att jag väl inte hela livet ville ha huvudvärk och att det kanske fanns något att göra åt värken, som faktiskt var ganska besvärande.

IG datortomografiSå jag ringde vårdcentralen, fick tala med en sjuksköterska som tog mig på djupaste allvar. Inom en vecka fick jag en läkartid. På vårdcentralen fick jag träffa en läkare som, verkade det som, hade all tid i världen för just mig. Före besöket hade hon läst min journal och nu undersökte hon mig grundligt, berättade hela tiden vad och varför. Så blev det besök på lab med blodprov för det ena och det andra. Dagen efter ringde hon om resultatet och berättade att hon ville remittera mig till datortomografi av hjärnan.

Resultatet av datortomografin var att hjärnan fanns på plats utan några konstigheter. Däremot, och där är vi nu, syntes på bilderna en förtätning i den inre hörselgången på ena sidan – dessutom på den sida där min huvudvärk finns.

Så nu har jag fått en remiss till det stora sjukhusets öron- näs- halsklinik. Vad som ska hända där vet jag ju inte – är bara glad att min huvudvärk har tagits på allvar i en vårdapparat som fungerar så bra.

Och min tanke snuddar vid detta: är det så att krämporna ohjälpligt kommer med åren och att därmed ålder inte är enbart en siffra?