Bland e-posten den här morgonen fanns ett så kallat Nigeriabrev. Det hade formen av ett vänligt brev från en man i London, en man med stort inflytande i den bank han sade sig jobba i. På stapplande svenska, kanske med hjälp av en översättningssajt, erbjöd han mig samarbete. Jag skulle tillfälligt på mitt bankkonto härbärgera 16 miljoner pund tills den vänlige mannen hunnit vidta åtgärder för att ta hand om pengarna. För mitt besvär skulle jag få 35 %. Pengarna, skrev han, hade tillhört en man som, tillsammans med hela sin familj, förolyckats för tio år sedan och pengarna hade därefter funnits orörda på sitt konto.

Dagens Nigeriabrev

Dagens Nigeriabrev

Genom åren har jag fått en hel del liknande brev på min dator. Avsändarna har varierat, det har låtsats vara rättrådiga personer som tvingats föra ut pengar från politiska kuppmakare, en gång var det en prinsessa, som hade hört talas om mitt ädla sätt och därför ville att jag skulle rädda pengar som hennes farbror tänkte lägga beslag på. Prinsessan kunde dessutom tänka sig att gifta sig med mig.

Vad gjorde då jag med dagens erbjudande? Jag gjorde så som man numera gör: jag lade ut brevet på Facebook med en lätt ironisk kommentar. Under dagen har FB-vänner tagit del av brevet, ”gillat” det och kommenterat det med gratulationer och böner om att jag ska dela med mig. Dagens Nigeriabrev har glatt åtskilliga människor.

Vad menas då egentligen med Nigeriabrev. Jag gör, som man numera gör: kollar på Wikipedia.org. Där läser jag att Nigeriabrev är en form av bluffmail från personer, läs bedragare, som säger sig behöva hjälp med att föra ut en större summa pengar (oftast mångmiljonbelopp) ur landet eftersom den rätte ägaren omkommit i en katastrof el dyl. Du erbjuds nu en del av pengarna om du hjälper till genom att ta emot pengarna. Om du går med på det kommer Nigeriabrevets avsändare att begära mer och mer pengar för påhittade utgifter, utgifter som de själva inte kan betala eftersom pengarna, som du snart ska få, är låsta. Brevskrivaren fortsätter att fråga efter mer pengar så länge du betalar.

Att breven kallas Nigeriabrev beror på att de första breven av den här sorten skickades just från Nigeria. Numera kommer de från alla möjliga länder och har Nigeriabrev som samlingsnamn.

Vad gör man om man får ett Nigeriabrev. Tänk på att det som verkar för bra för att vara sant oftast ÄR för bra för att vara sant. Det enkla rådet är därför: svara inte på brevet.