Inbjudan till Arkivens dag 2015 i Örebro

Inbjudan till Arkivens dag 2015 i Örebro

I alla de nordiska länderna firas på en och samma dag, i år den 14 november, Arkivens Dag. Stora och små arkiv visar upp sig under ett gemensamt tema. I år är temat Gränslöst och sällan har väl något varit så aktuellt.

I vårt län håller tio arkiv öppet den här lördagen. Det är kommunernas stadsarkiv, det är flera hembygdsarkiv och det är Järnvägsarkivet i Nora.

Bara fem minuter från min bostad ligger länets folkrörelsearkiv, Arkivcentrum. Dit styr jag ofta mina steg, deltar gärna i lokalhistoriska kurser och olika studiecirklar, lyssnar på spännande föreläsare. Med åren har jag kommit att känna mig hemtam här.

Också på Arkivens dag kändes det naturligt att gå till Arkivcentrum.

Dagens föreläsare var Maria Småberg, historiker i Lund. Hon ägnar en del av sin forskning åt den svenska missionären Alma Johansson, som på plats kom att bevittna det armeniska folkmordet 1915. Denna förfärliga händelse och Alma Johanssons insatser för det armeniska folket var temat för Maria Småbergs föreläsning den här dagen.

Vi var nog ganska många som tidigare inte hört talas om Alma Johansson. Nu fick vi veta att hon kom att ägna hela sitt liv åt att på plats och hemma i Sverige stödja det armeniska folket, särskilt barn och mödrar. Under sin verksamhet fick hon hedersnamnet Mayrik, vilket betyder moder.

Innan jag gick till Arkivcentrum den här dagen hade jag i tidningar och radio tagit del av den fasansfulla terrorattacken, som just inträffat i Paris. När jag kom hem igen fick jag veta att Socialdemokraternas partilokal och Miljöpartiets partilokal i Örebro under natten vandaliserats. Detta blev en extra påminnelse om vad begreppet gränslöst kan innebära.

(Maria Småberg har tidigare i år publicerat artikeln Det armeniska folkmordet i Nr 6 av tidskriften Populär historia. Läs gärna artikeln, den finns på nätet.)