Valborgsmässoafton är sångkörernas högtidsdag. Det är de som ska hälsa våren välkommen. Så minns jag det från min tidiga barndom. Då gick jag och mina systrar tillsammans med vår mamma den långa vägen till Nyckelviken. Vi gick genom skogen och det var skymning. I Nyckelviken sjöng Skuru manskör Sköna maj och Vinter ra… och säkert andra vårsånger. Och valborgsmässoelden sprakade, väl bevakad av farbröder med vattenhinkar. Fyrverkerierna var nog inte uppfunna…

Nu bor jag i en körstad. I Örebro finns många sångkörer, alla med sin repertoar och alla är en glädje att lyssna till på sina konserter. Min favoritkör heter Lorelei och är en manskör. Den består av ett 30-tal män i olika åldrar, varav hälften sjunger tenor- och hälften basstämma. Kören leds av en dirigent, känd och välkänd och med en, som man säger, gudabenådad sångröst.

Lorelei är inte en kör för personer som sjunger hellre än bra. För att komma med i kören måste man ”kunna sjunga” och helst någotsånär läsa noter. Vid en provsjungning får man visa att man platsar i kören.

Nu har jag två gånger, med bara några dagars mellanrum, lyssnat på Lorelei när kören ”sjungit in” våren. En lördagseftermiddag hade kören sin årliga Vårcaprice. Den vill man inte missa och den fyllde till sista plats en av stadens frikyrkor. Och på själva Valborgsmässoafton sjöng hela kören de vanligaste vårsångerna från Rådhusets trappa.

Loreleis konserter gör publiken glad. Repertoaren växlar från det mer högstämda till sånger vi alla kan eller åtminstone har hört och vidare till melodier som lockar fram hjärtliga skratt hos publiken.

Vid årets konsert skrattade jag särskilt när kören framförde Sjung å sjung av Stigbjörn Bergensten och Harry Woods:

Jag stod ensam i duschen därhemma, njöt av min ljuvliga stämma

och där djupt i mitt bröst hördes en röst: Sjung å sjung.

Jag steg ut för att min publik frälsa, grannen min kom för att hälsa

och han gav mig besked: Jag vill va´ med. Sjung å sjung.

Tvåstämmigt blev ljudet, det skulle bli succé

så kom där tidningsbudet och plötsligt var vi nu tre.

  • – –

Körens saga jag ville berätta, duschen min födde allt detta.

Ända fram till vi dör vi sjunger i kör, sjung å sjung.

Manskören Lorelei på Rådhusets trappa

Manskören Lorelei på Rådhusets trappa