Det är nog inte många som vet vem som skapade Guldbaggen – det pris som delas varje år för de bästa svenska filmerna. Nu har jag just varit på Länsmuseet i Örebro och sett verk av Guldbaggens skapare, örebromålaren Karl Axel Pehrson.

Utställningen på Länsmuseet heter Fågel, fisk eller mittemellan och den är en fullträff! Den är tänkt för barn men vi vuxna har all glädje i världen av den. I två salar hänger målning efter målning fyllda av växter och insekter – och inte vilka växter och insekter som helst. Här finns en åsnekyckling, en grigelpadda, en blånosgabil. Åsnekycklingen poserar intill två jättestora torngurkor. Under målningarna, nära golvet, är det barnens värld med tittskåp och frågor om insekter och växter. Här finns också möjlighet att lyssna på ljud och att pussla. Alltså tillfälle till besök för hela familjen och förskole- och skolklasser.

Karl Axel Pehrson föddes i Örebro 1921 och växte upp här. På Wikipedia läser jag att han till en början hade konkreta motiv i sina målningar men senare gick över till att måla fantasilandskap. Han var också grafiker – formgav bland annat tryckta tyger – och skulptör. Och det är alltså han som formgav filmpriset Guldbaggen och det gjorde han 1964.

För mig är Karl Axel Pehrson en ny bekantskap på konstens område. Jag hade aldrig sett någon målning av honom innan jag kom att se utställningen av hans verk. Nu är jag en av hans ivrigaste beundrare.

Karl Axel Pehrson dog 2005. Man kan läsa mer om honom i Ulf Lindes bok Karl, Axel Pehrson, Legenda förlag 1987, och i Ralph Hermanns konstbok Karl Axel Pehrson, född 1921 – konstens baron Munchhausen, Läseleket 2001.