Hund i skugga

Den här sommaren har varit speciell på flera sätt. I flera veckor har solen varje dag gassat obarmhärtigt från en alldeles molnfri himmel. Solglasögon och solhattar har varit ett måste liksom bad i havet – tills giftalgerna samlades runt vår ö. För vår fyrbente vän har skuggan varit tillflykten. Vänligt men bestämt har han avvisat andra promenader än de nödvändigaste och då helt korta.

Men aptiten har varit densamma, kanske har den ökat som ren förströelse för både människor och hund. Fikastunderna har blivit fler – ofta med en och annan kaka för människor och lite hundgodis till den fyrbente. En halv smörgås till hunden vid de gemensamma picknickarna på klipporna.

Tanken hade slagit mig: har vår hund månne “lagt på sig” som det så vänligt kan uttryckas. Nja, kanske är det ändå hans ulliga päls som blivit ännu ulligare…

Häromdagen var vi på besök hos vännerna på Udden. De hade inte träffat Z sedan i juni och utbröt nu samstämmigt: “Vad tjock han har blivit, så bred om baken.” Jag gick i halvhjärtat försvar, “pälsen…”, men insåg ju att vännerna hade alldeles rätt. Även husse förstod och accepterade.

Väl hemma igen enades vi om att det nu var dags att ta bättre ansvar för vår hunds vikt och därmed hans hälsa. Noga uppmätta matransoner, inget hundgodis, inga halva mackor. Jag letade fram mitt ex av boken Lättare hundliv. Så håller du hunden slank och vital längre. Jag köpte boken för några år sedan då jag tyckte att han inte precis blivit tjock men lite knubbig…

Redan på bokens första sida får man besked: “Du vet ju själv hur lätt de dåliga vanorna smyger sig på och hur svårt det kan vara att bryta dem. Lite extra godsaker, ett och annat smakprov när du lagar mat eller fikar, för mycket mat eller fel mat sätter sig runt hundmagen och kan bli ett verklige problem. Men eftersom hundar har en fenomenal förmåga att se utsvultna, sorgsna och bedjande ut kan du behöva lite extra stöd. Det får du här!”

I boken finns en förteckning över sånt som man obetänksamt kan sticka till sin hund. En varmkort 177 kalorier, en smörgås 138, en dl pommes frites 110, en endast köttbulle 17. Förteckningen avslutas med följande: Observera att 98 procent av all övervikt hos hundar beror på felaktig kost (för många godbitar) och för lite motion.

Lättare hundliv av Bitte Sundin och Nathalie Pregart

Nu har vi börjat ett nytt och bättre liv. Jag har följt bokens allra första råd: börja föra viktdagbok för att se exakt vad hunden äter, varje dag. Mät upp den dagliga mängden foder. Uteslut allt “extra” som godis, smakbitar, matrester etc. Öka den dagliga motionen – för oss innebär det att återgå till motionen före de heta sommardagarna.

För säkerhets skull började jag också med att klippa ner den faktiskt mycket ulliga pälsen. Och i tre dagar nu har jag noga skrivit upp vad vi gett Z att äta. Det är som när jag själv gick på bantningskurs: enbart att behöva anteckna sina “synder” gjorde att man avstod. Inget hundgodis har utdelats och inga bedjande ögon har frågat efter det. Det svalare vädret har hjälpt oss att återta det långa promenaderna, åtminstone på förmiddagen.

Men inte förrän vi kommer tillbaka till “civilisationen” kan vi väga vår hund för att få full klarhet i hur vi har det med hans vikt.