Med åren har jag, liksom så många andra, samlat på mig ganska så många böcker. Inte lika många som min far – när han på ålderns höst flyttade till liten lägenhet hjälpte jag honom att packa ner hela hans boksamling i 80 lådor. Säkert var det en sorg för honom att skiljas från de böcker som han samlat ihop under hela sitt liv. En del av böckerna finns här hos mig och hos mina systrar men de allra flesta skickades till Stadsauktionen för vidare hantering.

När jag nu ser på våra ganska så fulla bokhyllor är det inte med samma perspektiv. Snarare gäller frågan: “vad vill vi kasta”. Ska vi verkligen spara alla dessa pocketböcker som inköpts mer eller mindre spontant i olika sammanhang? Har de numera vuxna barnbarnen glädje av de klassiska författarna?

Födelsedagsböckerna

Barnbarnet D är gymnasielärare i bl a svenska. När jag tänker på honom påminns jag om en annons från ett bokförlag. I annonsen står en yngling i gymnasieåldern med en flera meter hög boktrave i famnen. Bredvid står en flicka i samma ålder med en lap top – som ju innehåller hela bokhögen fast digitalt. Är det så den nya generationen kommer att möta litteraturen – så tråkigt för dem…

I alla fall kommer det nya böcker till huset. Häromdagen var det böcker från bokrean – det skrev jag ett blogginlägg om. Dessförinnan fyllde jag år och fick tre spännande böcker – en hade jag valt själv men åtagit mig att “glömma” inför födelsedagen. Det är en roman av Eowyn Ivey – för mig helt okänd författare. Boken heter “Snöbarnet”. Författaren är född och uppvuxen i Alaska, där hon fortfarande bor. Hon är journalist och jobbar i en bokhandel. Där kom hon i kontakt med en rysk folksaga om snöflickan, som alltså blev hennes första roman, översatt till 20 språk. Jag valde boken efter baksidestexten och nu ska det bli spännande att läsa den.

Av väninnan från barndomen fick jag en bok skriven av en annan journalist, Lars Westman. Han har vuxit upp i Saltsjöbaden utanför Stockholm och har nu skrivit boken “Till Saltsjöbaden!”. Författaren kallar sin bok “en skapelseberättelse”. Jag förstår ju redan att den handlar om hur och när Saltsjöbaden blev just Saltsjöbaden. För mig, som växte upp i angränsande samhället Saltsjö-Duvnäs, blir nog boken en nostalgisk resa.

Den tredje födelsedagsboken fick jag av äldste styvsonen. Det är “Barnläkarfallet, en förnekad rättsskandal”, skriven av äkta paret Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter. Jag vet att boken handlar om det uppmärksammade fallet med det nyfödda barnet som dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Jag kommer nog att läsa den med viss bävan.

Och därmed har boksamlingen utökats med sex böcker från rean och tre födelsedagsböcker. Jätteroligt!