Idag fick jag en inbjudan – eller snarare en uppmaning – att delta i en demonstration för hazarernas sak. Den äger rum i Stockholm den 27 april kl 14-18 med start på Mynttorget och med marsch till Pakistans ambassad.

Hazarerna var för mig en alldeles okänd folkgrupp tills i höstas då vi besökte Wien. Där hamnade vi mitt i ett demonstrationståg för just hazarerna. Det var inget stort demonstrationståg, kanske ett 50-tal personer, alla med mongolisk utseende. Men intensiteten i deras budskap grep mig.

Hazarerna är ett folk bosatt i Pakistan, Iran och i ett bergsområde i centrala Afghanistan. De är av mongolisk härkomst och shiamuslimer eller sunnimuslimer. I Sverige har vi lärt känna den här folkgruppen kanske bäst genom Khaled Hosseinis bok Flyga drake.

Hazarerna i Pakistan hotas av folkmord. Här pågår en etnisk rensning med målet att hazarerna ska lämna Pakistan. Enligt Facebook har de senaste månaderna attentaten intensifierats och hundratals hazarer har dödats på öppna gator, på arbetsplatser och i sina hem. Demonstrationen i Stockholm är nu ett krav på ingripande från regeringen och riksdagen att sätta tryck på Pakistan för omedelbart stopp av folkmordet..