Hotell i tre byggnadsstilar

Många är minnena från vår skotska resa i tidig höst. En särskild plats i mitt hjärta har de skotska husen. Eftersom de alla är byggda av sten står de där genom århundrandena, tidlösa och med underhållsfria fasader.

Hotellet i den lilla staden Crieff, där vi bodde under vistelsen, byggdes på 1860-talet – redan  då stort och imponerande. Därefter har huset byggts till vid skilda tillfällen och står där nu i tre helt olika stilar med lusthus på gården och en stor viktoriansk park.

Redan vid vår resas allra första uppehåll, i staden Callender, blev den skotska byggnadsstilen tydlig. Alla butiker längs huvudgatan stod säkert förankrade på marken genom sina fasader av grovhuggen sten.

Det sägs att det finns tusen slott i Skottland. Säkert är det så. Enbart under våra fyra dagars bussfärd genom landet såg vi på avstånd åtskilliga av dem – i bättre eller sämre skick. Ett enda av dem besökte vi, Glamis Castle. Det ser ut som ett sagoslott med sina tinnar och torn men är också Skottlands mesta spökslott. Glamis Castle är också det slott där kungen mördas i Shakespeares drama MacBeth och dessutom slottet där drottningmodern tillbringade sin barndom. Slottet byggdes på 1600-talet men dess ägor har funnits i samma familj sedan 1300-talet- en gåva från den dåtida kungen. Samma familj bor fortfarande här och för att klara underhållet av den stora anläggningen visas alltså numera delar av deras privata bostad för besökande.

I Skottland finns också många kyrkor – uppenbarligen fler än vad som behövs för  gudstjänster. Många används nu för mer världsliga ändamål. I Callender såg vi en vacker kyrka, som med färglada banderoller lockade oss att stiga in. Här finns nu fritidslokaler både för vuxna och för ungdomar, ett konstgalleri och en butik där lokalt hantverk såldes. Av själva kyrkorummet syntes inte ett spår.

Under vår dag i huvudstaden Edinburgh besökte vi, förstås, Edinburgh Castle – sedan 1100-talet residens för Skottlands kungar och drottningar genom århundrandena. Det väldiga slottet står på en klippa högt över själva staden och med en fantastisk utsikt över stadens byggnader Här har Skottlands kungar byggt och byggt till, resultatet är inte så lätt överblickat men historiens vingslag hörs susa.

Liten del av Edinburgh Castle

I utkanten av slottet, med en betagande utsikt finns slottets hundkyrkogård, prydlig och välskött med en blommande lavendel på varje liten grav. Som längtande matte gjorde detta vilorum för människans bästa vän ett särskilt intryck.

Gammal hundkyrkogård vid Edinburgh Castle