I dessa dagar kommer osökt för mig ett citat ur Hasse och Tages revy Å, vilken härlig fred från 1966:

Hurra för löjtnant Schiller, som pest i vattnet spiller.

I Örebro har ingen spillt pest i vattnet. Däremot uppdagades det i söndags att en toalett stått och läckt under en icke specificerad tid. Toaletten finns i vårt stolta vattentorn, den världsberömda Svampen, och det läckande toalettvattnet har runnit ner i stadens vattenreservoar. 100 000 örebroare är nu utan vatten.

Nu är det bråda dagar i Örebro. Det gäller både dem som åtgärdar läckan och rengör hela vattentornet inuti och kommunens informationsenhet som föredömligt håller invånarna informerade. Det gäller oss vanliga människor som varvar vattenkokning med jakt på köpevatten och butikerna som frenetiskt fyller på sitt utbud av mineralvatten. Och någonstans jobbar ett laboratorium med provtagningar för att få klart för sig vad som finns i vattnet och när det är normalt igen. Och i Loka och i Ramlösa och på andra orter jobbar man säkert i dubbla skift för att få fram mer vatten – men dem ser vi ju inte.

Plötsligt har vattnet fått en väldigt stor betydelse för örebroarna. Vi är många som påminner varandra om hur vi tagit tillgången på rent vatten för given men hur det hör till vardagen för människor i andra delar av världen att varje dag försöka hitta vatten som är hyfsat rent.

Vattnet präglar nu vår vardag och vårt arbete. Äldreboendena har stängt av vattnet i de äldres lägenheter så att inte någon av misstag ska få i sig det förorenade vattnet. Produktionen i korvfabriken Scan står helt stilla, de anställda går sysslolösa – det går ju inte ens att passa på att städa lokalerna. Köksmästaren i en skola intervjuades: han kokar även städvattnet, man kan ju inte torka av matborden med orent vatten.

Och så detta med vardagen i hemmet: hoppsan, nu råkade jag skölja tomaterna i kranvatten. Kokade verkligen vattnet i kaffebryggaren. Borsta tänderna i vatten från kranen eller koka det först?

Smittskyddsläkaren intervjuas i TV: “Ett storm i ett vattenglas” säger han och skrattar till över sin omedvetna lustighet.

Rent vatten - men inte att dricka.