Ni som emellanåt läser mina blogginlägg här på MittNu.se vet att jag har smått fastnat i robotikens garn. Jag har skrivit om robotar i vården, robotar som tröst för personer med demenssjukdom och robotar för mjölkning.

Nu läste jag i min morgontidning om en alldeles ny robot – den ska till och med invigas just idag. Rubriken i min tidning är Kirurger gör tummen upp för robothjälp. Jag erkänner att jag fick dåliga vibbar av rubriken, jag hade ju just hört att det till exempel står trettio tomma distriktsläkartjänster bara i Örebro.

Men jag läste vidare om roboten da Vinci, som redan fått ett smeknamn: plåtkirurgen. Det visar sig att den nya roboten ska användas främst vid titthålskirurgi och att den fungerar som en förlängd handled. Den är ledad och därmed mer böjlig än andra instrument och med den kommer man lättare åt vid svåra ställen. Kirurgen finns på plats och styr roboten med ett tum- och pekfingergrepp. Den är lättarbetad för en skicklig kirurg, försäkrar den överläkare som är intervjuad.

da Vinci har kostat 20 miljoner kronor. Nu ska den prövas och resultatet följas upp. Förväntningarna är höga: roboten darrar aldrig på handen och blir aldrig trött. Så det blir nog ytterligare en robot att ta till sitt hjärta.