IG installationI dansrotundan Globen i vår ärevördiga brunnspark kan vi just nu njuta av glaskonstnären Kjell Engmans verk. Det vi ser är snarare en installation än en utställning. De musikaliska effekterna och den fantastiska ljussättningen bildar en suggestiv bakgrund till de glasfigurer som vi får beundra i lokalen.

Om Kjell Engman läser vi att han är en “outtröttlig glaskonstnär med gränslös berättarglädje” och att han hämtar inspiration från djurriket och musikens värld. Att han länge varit knuten till Kosta-Boda vet vi sedan tidigare och själv har jag en liten figur på mitt skrivbord av konstnären. Min lilla figur för tanken till Mary Poppins där hon står med sin bredbrättade hatt och långa kappa på en liten upplyst grej som ger hennes person full rättvisa.

Men de verk, som vi får beundra på utställningen är av alldeles annorlunda – endast linjerna i figurerna är desamma. Alla hans verk på den här utställningen är stora, minst en halvmeter höga. Här ser vi vackra kvinnokroppar, musikinstrument med fantasifullt skapade inlägg, ett öga av glas på en målning av en örn. Priserna är svindlande för en pensionär – och för många andra människor – sådär 50.000 kronor. Men att se Kjell Engmans glasfigurer och att njuta av det man ser kostar ingenting. Många är vi som beser utställningen, alla vandrar runt i den cirkelformade lokalen under närmast andäktig tystnad.