Häromkvällen var det fest – en synnerligen uppskattad fest. Örebro kommun bjöd föreningar och organisationer inom det sociala området till en helkväll med mingel, mat och underhållning. Syftet med festen var kommunens tack till föreningarna för deras ideella insatser som “bidrar till att göra samhället lite varmare, vänligare och bättre” som det stod i inbjudan.

I vår fina kongresshall samlades den kvällen 500 personer, engagerade och aktiva i föreningar på det sociala området. Där var DHR, RTP, Afasiföreningen, Hjärt- och lungsjukas förening, min egen förening som är HRF och en lång rad andra föreningar som vänder sig till personer med funktionsnedsättningar eller sjukdomar. Men där fanns också föreningar som ger andra former av stöd inom det sociala området: KRIS (kriminellas revansch i samhället), Makalösa Föräldrar och en förening som stödjer barn till missbrukande föräldrar för att nämna ett fåtal bland de många. Med på festen var också ordförandena i de nämnder som jobbar på det sociala området och deras förvaltningschefer. Och själv var jag inbjuden som ordförande i min lilla nämnd.

Det blev en så trevlig kväll. I minglet hittade jag människor jag jobbade tillsammans med för 30 år sedan eller som jag senare har mött i jobbet eller på fritiden. Många kramar och mycket prat. När vi så småningom bänkat oss i den stora matsalen (dukad för 500 alltså) kunde vi njuta av en riklig buffé och därefter en fantastisk dessertbuffé – allt att hämta vid olika “stationer” för att minska köbildningen.

Så var det ju tal och underhållning också. Kommunalrådet höll tal, programdirektören höll tal. Och återkommande under kvällen sjöng och spelade ett glatt gäng. Både talen och, faktiskt, låtarna som sjöngs teckentolkades av två tjejer som med sitt kroppsspråk förmedlade också musik, applåder och överhuvud taget den glada stämningen.

Vår kommun är väl medveten om att föreningarna i sitt vardagsarbete är ett gott komplement till kommunens insatser. Vi har särskilda medel för ekonomiskt stöd till föreningarnas lokaler och verksamhet. Och denna kväll blev den guldkant i föreningslivet som uppskattades för att den just var något utöver det vanliga.