En stolthetens dag för mig och min släkt! Äntligen har hon blivit känd, kanske till och med berömd, vår Faster Ida. Och det genom en artikel i båda rikstidningarna och i flera lokaltidningar, däribland Nerikes Allehanda.

Tidningarna berättar om hur de nya ägarna till ett hus i Lund skulle renovera sin lägenhet. På vinden, nedlagda i golvet, hittade de tusentals glasplåtar med fotonegativ. Huset var för hundra år sedan en fotoateljé. I den jobbade en känd lundafotograf, Maria Jonn, och efter henne vår Faster Ida, Ida Maria Ekelund. Faster var hon till min mamma och hennes systrar men för oss alla var hon just Faster Ida.

Sedan mina tidigaste barnaår har jag fascinerats av bilderna av min släkt, min mamma som barn med sina systrar, ibland tillsammans med sin mormor, ibland med sin farmor.  Som vuxen har jag en del av dessa bilder i min ägo, digitaliserade men också prydligt insatta i mitt släktalbum. Bilderna är tagna i Faster Idas ateljé, kompositionen är alltid utsökt – hon måste ha varit en skicklig fotograf.

Faster Ida föddes 1884 i Lund. Hon var yngst av fyra syskon. Ett av syskonen var alltså min morfar. Idas far var skräddarlärling och familjen levde under knappa omständigheter. Än värre blev det när fadern dog redan då Ida  bara var två år och syskonen 9, 6 och 3 år. Deras mor hade hjälpt fadern i hans skräddarsyssla, lärt sig en del och försörjde nu familjen genom att sy barnkläder.

Faster Ida gifte sig aldrig. Hon försörjde sig som fotograf men var hon lärt sig den konsten vet jag inte. Jag vet inte heller hur länge hon fortsatte i sin ateljé och ännu mindre varför alla dessa tusentals glasplåtar lades ner i vindsgolvet.

Faster Ida dog 1981. Hon var då 97 år och bodde sedan länge på ett ålderdomshem i Lund.

Kulturen, det förnämliga kulturhistoriska museet i Lund, har tagit emot Faster Idas glasplåtar. Säkert leder detta till någon form av utställning och därigenom får fler njuta av Faster Idas fotokonst.

Fotografi av Ida Ekelund: min mamma, hennes systrar och deras mormor