Allhelgonahelgen har amerikaniserats och blivit Halloween – en helg med barn och vuxna utklädda till de hemskaste monster. Det är lätt att tro att det är det hela.

För mig har allhelgonahelgen i alla år gått ganska oförmärkt förbi med stora avstånd till de gravar, där de ligger som står mig nära.

 

Kapell i Misterhult

I år blev det annorlunda.

Denna allhelgonahelg har jag varit tillsammans med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Tillsammans har vi tänt ett ljus på en grav för ett mycket litet barn som dog för länge sedan. Tillsammans har vi också tänt ljus i det lilla kapellet vid Döderhults kyrka och i kyrkogårdens minneslund.  Att i den mörka kvällen stilla vandra tillsammans med så många andra människor och att se alla ljusen på gravarna gav mig en känsla av andakt.

Ungefär som min svärdotter, med släktingar i flera led på kyrkogården i Misterhult, uttryckte det i sin FB-kommentar:

Fint med alla ljus och alla människor som vandrade omkring för att tända ljus på sina anhörigas gravar.

Också på kyrkogården i Misterhult finns ett litet kapell för tända ljus.

Vacker allhelgonasång i Döderhults kyrka

 

Min allhelgonahelg tog inte slut med lördagskvällen på kyrkogården.

När alla gäster rest sin väg for min dotter och jag tillbaka till Döderhult. I kyrkan denna söndagskväll bjöds vi på konsert med Döderhults kammarkör och solister. På programmet stod verk av Bach, Mozart, Roman och Fauré. Tillsammans sjöng vi slutligen psalm 310, en begravningspsalm.

 

 

 

Stämningen från denna allhelgonahelg har ännu inte lämnat mig. Jag, precis som andra, läser rapporter om hot och våld, om skattemoral och annan omoral.

Men jag känner mig glad och tänker på att när människor kan samlas som nu under allhelgonahelgen – då är det ändå hopp om att vi ska kunna fortsätta att bry oss om varandra och att tillsammans fortsätta att hålla ihop vårt samhälle.