Minnesgoda örebroare kan berätta om besök av berömda musikgruppers framträdanden i staden så långt tillbaka som på 1960-talet.

År 1965 firade Örebro sitt 700-årsjubileum med pompa och ståt – bland annat i form av kungabesök. Jubileumsraketer avfyrades vid slottet och i eldskrift kunde man läsa ÖREBRO 700 ÅR. Vår Vinterstadion invigdes och där ägde de stora festligheterna rum.

Bland de inbjudna artisterna fanns Beatles. Dock hade jubileumskommittén inte vågat satsa på gruppen som huvudattraktion. “Ingen kunde väl tro att den långhåriga brittiska pop-kvartetten skulle hålla ett år till” var svaret på de förebråelser som framfördes i efterhand.

Två år senare var det dags för en annan namnkunnig pop-grupp: Rolling Stones. På annandag påsk 1967 håll gruppen två konserter i Örebro, också nu på Vinterstadion.

Den andra av de båda konserten slutade, enligt de minnesgoda, i kalabalik. När Mick Jagger sjöng Let´s Spend The Night Together försökte publiken storma scenen. En polis ryckte då helt sonika ur kontakterna till förstärkarna. Publiken blev inte lugnare av detta, efter några sekunder haglade hela och sönderslagna stolar, flaskor och påsksmällare upp på scenen. Enligt en artikel i Expressen dagen efter var det till och med så att Rolling Stones andra konsert i Örebro i går slutade i upplopp och panik. Rolling Stones avbröts mitt i sitt program av att vakter och polismän kastade sig upp på scenen med dragna batonger och slängde popgruppens utrustning omkring sig.

Efter detta sade Örebros politiker nej till stora musikgalor i staden!

En som var med som åskådare på denna konsert heter Lars-Åke Madelid. Han ger i dagarna ut en bok om  det han kallar “de gyllene popåren” på 1960-talet. Roadrunner – Rockvandringar i 60-talets London heter boken som kanske också innehåller en skildring från kalabalikens Örebro.