Ålgarnen på tork

Så här de första dagarna i oktober är det dags att ta farväl av sommarön. Det är kallt när vi kommer. Vi eldar i kaminen och letar fram vetekuddarna som ger oss extra värme.

När kvällen kommer ser vi inte handen framför oss men däremot hela stjärnhimlen. Jag återser Karlavagnen, Orions bälte, Cassiopeja – alla stjärnbilder som min mamma pekade ut åt mig och mina systrar för så längesen.

Till välkomnandet av hösten hör lite rumsterande i trädgården, vi flyttar några växter, planterar några nya perenner, drar upp mycket ogräs och räfsar. Vi sätter in trädgårdsmöblerna i uthuset, eldar lite skräp i tunnan.

Nere vid vattnet har grannen, ålfiskaren, tagit upp sina garn. En del hänger för torkning, andra ligger utbredda på kajen – en imponerande samling och en vacker syn.

Båt på väg till vintervila

Så är det dags att ta upp båten, vår lilla och skruttiga, men för våra behov så användbara. Var det inte nästan som i förrgår vi lade i den? Som vanligt får vi hjälp av vår goda granne som kommer med sin traktor och på något sätt lyckas lyfta upp den och transportera hem den till berghällen i vår trädgård. Där får den vila till våren och så börjar allt om igen och vår sommarö blir återigen en sommaö.