I dessa dagar är det en sann fröjd att ströva genom Örebro. Överallt möts man av konstverk: vackra, konstiga, roliga – här finns alla sorter. Här kan man njuta av 130 tillfälliga konstverk, de flesta utomhus, några i olika offentliga lokaler. Hela sommaren vänder gästande konstnärer upp och ner på vår stad.

Eating the City

Eating the City

I Länsmuseets stora sal kan man se en stad uppbyggd av kex, kakor och godis. Konstnären heter Song Dong och är från Kina. Man får ta en smakbit av ett hus eller ett torn, allt ska vara uppätet när utställningen är slut. Konstverket heter  Eating the City, vad annars?

Stor uppmärksamhet väcker ett stort bubbelgum som en cyklist fastnat i. Och mitt i ån cyklar ett antal brunklädda kvinnor.

Installation Nomade av Guy Lorgeret

Installation Nomade av Guy Lorgeret

Den populäraste installationen är nog i alla fall den del av Engelbrektsgatan i centrala staden, som stängts av för trafik och målats rosa. Här finns popcorn i jätteformat, som barn och vuxna kan klättra på och krypa in i – och bli fotograferade i. Jag ser att konstnären heter Anton Hjärtmyr och hans populära konstverk heter, helt naturligt, Popcorn,

Open Art har i flera år varit ett lyft för örebroarna och tillresta. Årets evenemang överträffar de tidigare. Arrangörer, kommunen och de talrika sponsorerna är värda en eloge för sin satsning.

"We have the right to know"

“We have the right to know”

Popcorn

Popcorn