Vid mina fötter ligger en utmattad hund. Han, liksom husse och matte, har varit på semester i grupp – var för sig. Zorro har tillbringat sin semestervecka på pensionat för hundar. Han har varit som ung på nytt, berättade pensionatsvärdinnan, lekt och lekt hela dagarna med tjugo andra semestrande hundar.

Hundpensionatet heter Änglahuset och ligger mitt i skogen i en liten by i Bergslagen. Pensionatets koncept kan sammanfattas i orden ”hundars samvaro i frihet”.

Vid tidigare pensionatsvistelse har vår Zorro, liksom de andra hundarna där, placerats i en egen ”kuppe” med en egen liten uteplats. Inga promenader har beståtts dem, däremot ibland vistelse i en rastgård. Det var OK så länge vi inte visste annat.

Om Änglahuset hade vi för länge sedan läst i lokalbladet: varje dag fick hundarna i grupp gå lösa i skogen, fram till en sjö där en hundbadplats var iordningsställd. Kunde det vara möjligt? Hur kunde värdinnan vara säker på att hundar inte försvann?

Nåväl, i mycket god tid inför vår resa kontaktade vi Änglahuset och besökte det sedan. Jo, de dagliga hundpromenaderna var koppellösa – accepterade man inte det fick man sätta kryss på ett papper. Hundarna skulle – om de ville – sova tillsammans i fåtöljer och soffor i det särskilda hundhuset och de hade en stor gård att leka i på dagarna. När en ny hund togs emot inleddes vistelsen med en timmes samtal mellan hund och pensionatsvärdinna för att lära känna varandra.

Trött hund som varit på vift

I trygg förvissning om att Zorro skulle få det bra i Änglahuset lämnade vi honom där och for på vår resa. Efter ett par dagar skickade jag ett sms: ”Fungerar det med Zorro? Är han glad?” Svar kom genast: ”Han är sååå glad och trevlig! Umgås med alla, sover med de andra hundarna. Äter med god aptit och vill gärna att det ligger en köttbulle på toppen. Ha det så trevligt för det har Zorro.”

I morse hämtade vi vår hund, som glatt hälsade på oss men sedan hemtamt strosade runt i området en stund. Hans leriga fötter och smutsiga haka visade att han fört ett aktivt liv.

Nu ligger Zorro på sina vanliga platser i lägenheten. Han ser ut att behöva ta igen sig efter intensivt kompisliv. Jag tror att han tänker sig fler semestrar i Änglahuset i Bergslagen.