Genom vår stads stadskärna strövar den här veckan väldigt många pensionärer. De går med dröjande steg och irrande blick och har ett papper i handen. Då och då stannar de och skärskådar husfasader och offentliga konstverk. Att solen skiner och himlen är blå lägger ingen märke till. Jag ingår i skaran.

Det som ger anledning till den här aktiviteten är Almby IK:s fotopass för Seniorfestivalen 2013. På ena sidan av ett A4-papper finns en karta över stadskärnan. På kartan finns 28 röda ringar, alla numrerade. Längst ner på pappret finns dessa 28 nummer och efter varje siffra finns plats för en bokstav. Om man så vänder på pappret hittar man 28 små foton av husdetaljer, delar av konstverk etc. Alla foton är försedda med en bokstav från A till Ö.

Uppgiften är att placera varje foto i en ring på kartan. Inte så väldigt svårt men kräver uppmärksam granskning under en ganska lång promenad.

Nu är jag klar med mitt Foto-pass. Jag har lyckats placera alla foton utom ett. Har letat och letat efter det sista men kan inte hitta det. Enligt uteslutningsmetoden – en ledig ring på kartan och en bild – räknar jag mig som klar och tänker lämna in mitt tummade och många gånger vikta papper med hopp om att höra till de lyckliga som genom lottens hjälp får en vinst.

Och vinsterna delas ut vid Seniorfestivalens grand final på lördag. Då är vårt stora kongresscenter vikt för stadens seniorer. Mässa, utställningar, underhållning, modevisning och dans står på programmet. Och belöning till 25 av de pensionärer som lyckats placera åtminstone 25 av fotopassets bilder.