Vi har gjort en familje- och kulturresa till Stockholm. Hunden var i det bästa sällskap hos grannarna, han uppskattar ändå inte teaterbesök.

Tillsammans med Klas´bror och hans fru har vi ätit gott, pratat mycket, åkt spårvagn, sett Scherfbeckutställningen på Waldemarsudde och varit på Dramaten. Det är det senare jag vill berätta om.

På Dramatens lilla scen ges nu Spoon River – en dramatisering av Spoon River Antologin från 1915. Boken är skriven av Edgar Lee Masters, en amerikan som levde 1869-1950. Han skrev femtio böcker men blev känd för den här, som dessutom räknas som en klassiker i amerikansk litteratur. Boken är skriven på fri vers.

I boken utspelar sig handlingen på en gravkulle i småstaden Spoon River. Här ligger de döda, sida vid sida, och berättar för de levande om livet i staden och om hur de dog. En blev skjuten av en bedragen äkta man, en sköts till döds vid ett bankrån, en kvinna blev ihjälslagen med en hacka av sin make, någon dog av sjukdom, någon av ålderdom.

Spoon River genomförs nu som konsert av Romeo & Julia Kören, omväxlande som körsång, sång à capella och poetiskt berättande. Vissa av de amerikanske folksångerna kände vi igen men i övrigt var hela föreställningen en ny upplevelse för oss alla.

Tyvärr hade inte så många intresserade hittat vägen till Dramaten lilla scen denna kväll. Och tyvärr, tyvärr för mig så användes inte teleslinga eller ens mikrofon – har de kanske inte ens någon form av hörhjälpmedel på denna anrika teater?

Men kvällen blev ändå en upplevelse för oss som var där.