Här är robotkatten som hjälper sjuka

Att klappa en katt kan vara riktigt hälsosamt. En grupp forskare på Mälardalens högskola har utvecklat en robotkatt som ska användas på demensboenden.

 Detta är inledningen på en artikel som jag just  hittade på TV 4 Play. Här kan jag också se en filmsnutt om en gammal man på ett demensboende. Han är en av fyra personer som fått sig tilldelad en robotkatt. Mannen har katten i famnen, stryker den varligt och säger “den ligger så stilla, så stilla”. Kanske är den för honom en verklig, livs levande katt. Mannen kallar katten “Knäppen”.
På filmen får jag också veta att robotkatten är ett resultat av gemensam forskning på områdena hälsa och teknik. Katten är varm och go´, den spinner när man klappar den och den kan jama. Syftet med den är att den ska bidra till ökad livskvalitet hos personer med demenssjukdom och göra att de känner sig lugna och avslappnade.
Robotkatten väcker funderingar. Manipulation? Surrogat, men vad ersätter katten i så fall? Jag hoppas att den inte ersätter, möjligen kompletterar, mänskliga möten på demensboendet. Men kanske behövs både ock, kanske är det så att för personer med lång gången demenssjukdom fungerar en mjuk robotkatt på samma sätt som de små barnens gosedjur gör – som tröst och som sällskap.