Idag har vi gjort vår årliga, vårliga utflykt till Trystorps ekäng i Lekeberg.  Förmiddagen var solig och vi låtsades inte om de hotande regnmolnen i fjärran. Kaffethermos och smörgåsar gjordes i ordning, också en särskild hundsmörgås…

Så gav vi oss iväg. Men denna gång for vi inte direkt till vårt favoritnaturreservat. Häromdagen blev vi milt förebrådda för att vi inte besökt Tångeråsa kyrka när vi ändå var åt det hållet. Dit for vi idag och fick en lokalhistorisk upplevelse av stora mått.

Tångeråsa kyrka är en av de få medeltida träkyrkor som finns kvar i landet. Den äldsta delen byggdes på 1290-talet, en nyare del i början av 1300-talet. Vacker och fridfull ligger den omsluten av en liten kyrkogård med äldre och nyare gravstenar. I kyrkan finns en dopfunt från 1200-talet och två glasmålningar från 1300-talet. Intill kyrkan en väldig klockstapel från 1659.

Kyrkan ligger inte “mitt i byn”, som man väntar sig. Intill finns den gamla skolan, använd från slutet av 1800-talet till 1962, klockargården och kyrkstallarna. Men det är långt till församlingsbornas bostäder.

Vi fortsatte vår färd mot ekängen. Under vägen passerade vi Trystorps slott, också det med anor från 1300-talet. Det ser inte så slottslikt ut, snarare som en stor herrgårdsbyggnad, men väldigt vackert.

Så var vi då framme vid Trystorps ekäng. Här fick vi i full drag njuta av blåsippor och vitsippor i stora mängder bland de bruna fjolårslöven. Här finns också, som namnet antyder, urgamla ekar, en del med ihåliga stammar och spännande gömställen för besökande barn. Och här, mitt bland denna stora mängd vårblommor, slog vi oss ner för en av årets första picknickar.