Idag har jag anmält mig till en kurs i datoranvändning – en fortsättningskurs. Jag har varit en flitig datoranvändare i många år, skriver fort och med korrekt fingersättning, klarar mycket. Men en hel del happenings råkar jag fortfarande ut för. Ibland lyckas mina kommandon, ibland inte alls och återigen ibland sedan jag ropat på hjälp från tålmodig make.

När nu PRO Kultur, där jag är medlem, via ABF anordnar denna kurs sju förmiddagar under våren, så skyndade jag mig att anmäla mig. Nu ska jag därmed, bland annat och från grunden, lära mig att klippa ut och klistra in, bli bra på att samla mina dokument i ordentliga mappar och jag ska bli säkrare på att flytta mina bilder från min mobil till min pc. Man får föreslå annat också. Högst på min lista står säker säkerhetskopiering och att bli en fena på Twitter.

Alla vi som skriver och tar del av MittNu.se har ju mer eller mindre datorvana – det är ju en förutsättning för att delta. En del av oss är lite äldre och då är det generellt inte så självklart att vi är datoranvändare. Jag läser just att var fjärde person som är 75 år eller äldre saknar Internet hemma 2013 på grund av att man inte vet hur man använder tekniken. Samtidigt är vi redan inne i e-samhället och vi vill inte bli förlorare här. Många gånger krävs det också att vi ska kunna “ta oss ut på nätet”. Vi vill ju vara där också – all världens kunskap finns nu på ett knapptrycks avstånd. Litteratur och musik är tillgänglig här hemma och med GPS hittar vi till alla adresser på våra resor.

PRO har tagit på sig ett stort ansvar för att minska klyftan mellan datoranvändare och icke-datoranvändare. Man har utbildat 100 000 pensionärer men nu sätter man till viss del stopp. “Vi orkar inte utbilda alla pensionärer”, säger PRO:s ordförande Curt Persson, och menar att samhället i stort måste satsa mera.

Så visst ska det blir roligt att bli en tvärsäker datoranvändare.