Hörseltest pågårDen här veckan, den 16-20 oktober, är det HRF:s hörselvecka med aktiviteter i hela landet. Temat är ”Adjö yxskaft” och med det ska vi förstå att det faktiskt inte längre behöver vara så som i den urgamla berättelsen ”God dag yxskaft”.

Så här var den:

En döv man satt vid vägen och täljde på ett yxskaft. Han såg en dam nalkas på vägen. Mannen tänkte att hon nog skulle fråga vad han gjorde. Sen skulle hon säkert fråga hur långt det är till stan och till sist hur hon skulle svänga av för att komma dit.

Damen kom och följande samtal utspann sig:

–         God dag.

–         Yxskaft

–         Rågen är lång i år.

–         Två kilometer.

–         Är ni helt vriden, karl.

–         Åt vänster.

HRF i Örebro uppmärksammade Hörselveckan i Ideellt Utvecklingscenters lokal mitt i stan. Där erbjöd vi hörseltest via dator, vi informerade om föreningen, bjöd på kaffe. Det var en jämn ström av besökande och många ville testa sin hörsel. Många som fick resultatet ”du hör sämre än normalt” kommenterade detta med ”jag har misstänkt det länge”. Så fick de en lapp med telefonnummer och –tider till audiologen och kanske blev därmed Hörselveckan för dem ett välkommet tillfälle att utropa ”Adjö yxskaft”!