Idag är jag lite upprörd – ja, faktiskt nästan arg. Jag blev uppringd av en man som representerade PRO:s lottförsäljning. Jag sade genast att jag inte vill köpa lotter, så gör jag alltid när försäljare ringer. Jag vill inte ta deras tid i anspråk när jag redan från början vet att jag inte vill handla.

Den vänlige mannen frågade snabbt hur länge jag varit medlem i PRO, om jag var aktiv, om jag läste PRO:s tidning och om jag sett deras erbjudande om rabatt på lotter. Han talade väldigt fort men, trots min hörselnedsättning, lyckades jag hänga med i monologen. Jag sade igen att jag inte ville köpa lotter.

“Jag vill bara ha en minut av din tid”, sade mannen och fortsatte snabbt att berätta om deras lotterbjudande. Här hängde jag inte med, det gick för fort, men jag tror att jag kunde få en omgång lotter gratis eller till reducerat pris och behövde bara säga till så skulle senare försändelserna upphöra. De förnämliga priserna berättade han också snabbt om och sade något om handdukar och kastruller. Jag tror att han sade att handdukar och kastruller inte var bland vinsterna, för såna har man ju redan, men jag är inte säker.

Nu sade jag – igen – att jag inte ville köpa lotter och samtalet avslutades.

Varför är jag då så arg? Jo, jag känner flera äldre människor, som skulle kunna bli så utmattade av svadan att de sade ja enbart för att få slut på den. Eller som skulle kunna ta emot gratislotterna utan att förstå att de sedan aktivt måste avböja flera lotter. Eller till och med säga ja av ren artighet utan att förstå vad det handlade om. Mannens monolog fördes med snälltågsfart!

Jag vet att det finns företag som har liknande affärsmetoder. Det är illa nog men värst ändå att en förening riktar detta till sina egna medlemmar. PRO organiserar ju just äldre människor och möjligheten måste vara stor att åtskilliga av dem hör dåligt eller förstår långsammare. Vill människor inte köpa lotter med öppna ögon så är det ju bättre, tycker jag, att förbundet höjer sina medlemsavgifter. Då kan ju medlemmarna i PRO ta ställning till hur mycket man vill satsa på sitt medlemskap