I vår bokhylla finns svenska och utländska författares böcker. Många av dem är bra och intressanta. För att hitta bland dem står de i bokstavsordning efter författarens efternamn. På bokstaven F finns därför en rad böcker av Per Anders Fogelström. Några av dem kom ut på 40- och 50-talen och dem har jag inte läst. Här finns också i bokhyllan Besittarna och Erövrarna från 70-talet och Vävarnas barn och Krigens barn från 80-talet. Men först och sist finns här de fem böckerna i författarens Stockholmsserie, alla utgivna på 60-talet. Böckerna från 60-, 70- och 80-talen läste jag när de kom ut och det har hittills inte föresvävat mig att jag skulle läsa om dem.  Hur skulle man hinna det när det hela tiden utkommer nya böcker att läsa!

Men nu har jag läst om de fem Stockholmböckerna. I år, 2017, är det hundra år sedan Per Anders Fogelström föddes. Det har uppmärksammats på olika sätt. Min PRO Kultur-förening bjöd in till studiecirkel om Stockholmsböckerna och jag anmälde mig snabbt. Nu har vi läst och diskuterat böckerna en i sänder och med tre veckor mellan sammankomsterna för att få ordentligt med tid att läsa och begrunda.

Per Anders Fogelströms Stockholmsserie

Den första boken i serien, Mina drömmars stad, utkom 1960. Jag minns att jag kom in i en bokhandel i Stockholm och där satt Per Anders Fogelström och signerade sina böcker. I min bok skrev han ”Inger Petersson – några stockholmska öden med vänlig hälsning från Per Anders Fogelström”. Jag var 21 år och nygift och minns att jag genast läste boken och tyckte mycket om den.

Hur seriens övriga fyra böcker hamnade i vår bokhylla minns jag inte. Någon av dem har jag nog köpt, andra måste ha blivit mig tilldelade i något skede av mitt liv. Böckerna är väl lästa och ganska slitna. Nu läser jag just den sista boken i serien, Stad i världen, utgiven 1968. Den är ny för mig men alla de andra har jag läst tidigare och minns.

Vad är då så speciellt med denna läsning och omläsning av dessa särdeles bra böcker? Jo, det har blivit tydligt att jag läste böckerna på ett sätt för 50 år sedan och nu helt annorlunda. Då fanns romanfigurerna i förgrunden och för mig handlade böckerna om dem, deras öden och relationer och hur det gick för dem generation efter generation.

När jag nu läser om böckerna finns personerna och släktena förstås med. Men nu läser jag böckerna mer som ett stycke svensk historia, som en berättelse om samhällets utveckling socialt, tekniskt, ekonomiskt, politiskt.

Dedikation 1960.

I de båda sista böckerna, I en förvandlad stad (1925-1945) och Stad i världen (1945-1968), finns en del som jag själv minns: mörkläggningen med svart papper för fönstren under kriget, ransoneringskorten, matbristen. Jag minns att min mamma ibland gick och handlade mat på ”svarta börsen” och dit fick jag inte följa med. Jag minns att mamma plockade nypon och gjorde soppa som stacks i halsen. Hon plockade också fjällig taggsvamp och lade in som ”sill”. Jag minns de oändligt långa vedtravarna längs Drottningholmsvägen och, senare, den fantastiska nya förorten Vällingby och tunnelbanan dit.

Kanske har du också Per Anders Fogelströms Stockholmsserie – eller andra för länge sedan lästa böcker – i din bokhylla. Läs gärna om dem och överraskas av det du upptäcker.