Bloggkollegan Lars Ek skrev häromdagen ett inlägg på temat att äta rätt och på rätt sätt. Han avslutade sitt intressanta inlägg med uppmaningen till oss att äta mycket brysselkål.

Nja, säger jag, brysselkål gärna till kalkon men kanske inte annars. Däremot tar jag glatt och villigt till mig av de övriga råden från Lars, inte minst med tanke på vikten!

Nyttigt och gott

Nyttigt och gott

Här har vi inspirerats av yngsta barnbarnet Maja, som i flera år varit vegetarian men som nu tagit ett steg längre och blivit vegan. Hennes föräldrar meddelade detta inför det gemensamma julfirandet och jag blev lite fundersam – vad var nu detta! Men vid långa juliga samtal  berättade Maja om vad hon kommit fram till. Delar av julbordet var också veganinspirerat och tillagat av Maja. Hon gav oss recept på sådant som hon kunde tänka sig att vi skulle vilja pröva.

Och nu har vi prövat – med gott resultat. En del ingredienser hade vi inte ens hört talas om tidigare. Vi har lagat en thaiinspirerad rätt med risnudlar, tofu och allehanda grönsaker, smaksatt med tamarindpasta och lime. Gott och vackert. Och vi har tillagat en maträtt med tofu, brynt med massor av olika kryddor, blandad med salsa och svarta bönor. Detta serverade vi på tortillabröd med guacamole och tomatsallad. Jättegott!

Riktigt veganfrälsta är vi dock inte. Maken säger något om ja, kanske men gärna med lite bacon… Och totalt sett har vi minskat på köttet i våra måltider – precis som Lars Ek rekommenderade.