Den här söndagen invigs årets upplaga av Open Art. Nu har den tid börjat då staden är fylld av konst, mest utomhus men också i vissa lokaler. Från den 14 juni och in i september kan örebroare och tillresta njuta av 72 konstnärers verk och vi kan se dem på 70 platser i staden. Hur man har letat upp alla dess konstnärer, de kommer från Asien, Europa, Sydamerika och USA, är mig en gåta.

Sammanlagt får vi njuta av 130 konstverk enligt det program som utgetts. Och när hösten kommer försvinner de alla – utom något enstaka, kommunen brukar köpa ett eller två efter att ha hört sig för hos invånarna.

Rådhuset bakom spindelnät av strumpbyxor

Rådhuset bakom spindelnät av strumpbyxor

Open Art har förberetts grundligt under våren. På biblioteket fanns tunnor där man samlade in strumpbyxor. De skulle användas för att smycka vårt vackra rådhus, sades det. Otroligt, tänkte jag, och är det inte ett helgerån? Men roligt blev det.

Bokboll vid Svartån

Bokboll vid Svartån

I konsthallen kunde man lämna in de böcker man inte längre ville läsa. Dem har vi nu återsett samlade till en jättestor boll intill ån.

Installation av Ai Weiwei

Installation av Ai Weiwei

En av de mest namnkunniga av konstnärerna är den kinesiske Ai Weiwei. Han får ju inte lämna Peking men söktes upp av Open Art-arrangörerna och lovade medverka. Han har fått en hel gågata för sin installation, som består av hundratals arbetareoveraller. De är upphängda över våra huvuden, rör sig svagt i vinden och väcker vår fantasi.

Liten människa och stor vagn

Liten människa och stor vagn

Konstfack Stockholm har bidragit med två XL-skulpturer från vardagen. En bänk för jättar står i en park och i konsthallen kan man se vad dessa behöver när de shoppar.

Open Art ger liv åt vår stad. Vid varje hundpromenad hittar jag något nytt att beundra, förfasa mig över, diskutera med andra som också stannat till. Ett konstverk har jag inte lyckats få en förklaring till: varför har de stängt in Stortorgets staty av Engelbrekt bakom en samling bräder?

Fången Engelbrekt

Fången Engelbrekt