Alla ska ha råd att höra – självklart tycker jag och säkert alla andra. Frågan är särskilt aktuell just nu. Socialstyrelsen har uppmärksammat det orättvisa systemet då det gäller hörapparater  och därmed gett något för mig att fundera över den här veckan.

Till att börja med är det lätt att konstatera att samma villkor inte gäller för personer som behöver hörhjälpmedel som för dem som behöver andra typer av hjälpmedel.  För vård och andra hjälpmedel gäller den enskildes behov – men inte för hörhjälpmedel.

Alla ska ha råd att höra.  Men alla har kanske inte det. Hörselskadades Förbund, HRF, har gjort en genomgång av kostnaderna för utprovning av hörapparater i alla Sveriges 21 landsting/regioner. När man ser resultatet kan man inte tro att vi bor i samma land. Och slutsatsen är att alla nog inte har råd att höra.

För att prova ut och skaffa hörapparater gäller de mest varierade villkor – från själva besöksavgiften till kostnaden för en eller två hörapparater.

Alla öron ska höra...

Alla öron ska höra…

I Jämtlands län kostar hörapparaterna mest. Först utprovning av apparaterna 500 kronor och därefter betalar man för själva hörapparaterna allt över 3 500 kronor per apparat. Sedan är variationerna stora. I två landsting betalar man enligt samma princip som i Jämtland, i något kostar hörapparaterna sammanlagt 2 000 kronor, i något annat några hundralappar. Fast här i Örebro län gläds vi åt att hela proceduren går på endast 80 kronor som är för besöksavgiften. Själva hörapparaterna är ett lån från regionen och kostar ingenting.

Ett särskilt problem är att det kan vara frestande att kosta på sig en hörapparat fast man egentligen skulle behöva två – eftersom man egentligen inte har råd att höra.

I maj har HRF kongress. Jag är min förenings ombud där och ska tillsammans med alla de övriga driva frågan om samma villkor för hörhjälpmedel som för andra hjälpmedel. Alla måste ha råd att höra.