Soliga sommardagar är som gjorda för bra böcker. Städning, förrådsgallring och andra måsten kan vänta utan att det blir en påfrestning för samvetet. Att läsa en god bok sittande i skuggan eller på balkong med surrande fläkt är vad som är lagom sysselsättning.

Läsvärd sommarbok.

Läsvärd sommarbok.

Jag har just läst en bok, som jag gärna vill rekommendera till er andra seniorer här på MittNu: Roman Puértolas bok Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet. Författaren gillar tydligen långa boktitlar – hans förra bok heter Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp.

Och nu är det igen en fantastisk berättelse, rolig, rörande, mot slutet romantisk. En liten flicka i Marrakech har en lungsjukdom som gör att hon andas med stor möda – det känns som att hon svalt ett stort moln. Hennes blivande adoptivmor i Paris vill ila till hennes sjukbädd men hindras av att alla flyg är inställda. Hur hon löser detta blir en saga i modern tid, berättad av en man som får sitt hår klippt på en frisersalong. Mer ska jag inte avslöja utom att allt inte är som det verkar vara…

Innan jag vet ordet av har jag sträckläst boken om den lilla flickan, som svalde ett moln, och om hennes adoptivmor, den franska brevbärerskan. Jag har njutit av själva berättelsen och lika mycket av de häpnadsväckande detaljerna och ordlekarna i den. En sommarbok för alla!